Spudtech Forum
http://forum.spudtech.com/

Can't get a seal::cries for help::pistonvavle Pics
http://forum.spudtech.com/viewtopic.php?f=38&t=2133
Page 2 of 2

Author:  Spudtech [ Wed Jul 23, 2003 9:00 pm ]
Post subject:  More Info on Piston with PICS..

Originaly posted by GisMo,




Mind you, i have a spring assembly built..it works very similar to that of a toilet paper holder thing..Hope these helps
also, does the size of the hole of the piston in the front matter?


Author:  Spudtech [ Wed Jul 23, 2003 9:00 pm ]
Post subject:  OOPS other pic is here!

Originaly posted by GisMo,

Author:  Spudtech [ Thu Jul 24, 2003 5:00 am ]
Post subject:  That is your problem

Originaly posted by spudsonfire,
With a 3" diameter piston and a 3" opening into the air chamber, there is not enough (any) area differential to cause it to seal. The back piston area in sqin x psi MUST be larger than the opening into the air chamber in sqin x psi.

A (kind of) simple fix is to "sleeve" the opening into the air chamber with a smaller pipe that extends out past the existing sealing face approx. 1/8". Unfortunately, I'm not sure there is a pipe with the OD that would fit snugly enough to able to glue in place.

(The above is what I had to do to my valve. I had a area differential, but it was not enough to cause the valve to seal.)

Good luck.

Author:  Spudtech [ Thu Jul 24, 2003 8:00 am ]
Post subject:  Oooops!

Originaly posted by FoxxLord,
I'm retarded, I had the chamber and barrel ports mixed up!
But that could also be an answer, just swap the barrel and chamber locations, that way the pressure would also be behind the disk not just the piston. So it would seal.
Maybe that's more of a worst case scenario, probably not the way you'de want to go after all the work you have already invested.

Foxx

Author:  Spudtech [ Thu Jul 24, 2003 10:00 am ]
Post subject:  Attempted Fix ...PICS!

Originaly posted by GisMo,



I found a 3" -> 2" Bell Reducer Cut it down carefully and sanded it at attached it to the original 3" pipe inlet. Now the opening is 2-9/16" about a 1/2 inch smaller. So, this should fix the problem? I am going to reassemble the valve and should be testing it within the hour. I'll let you know..

Author:  Spudtech [ Sat Jul 26, 2003 12:00 am ]
Post subject:  Success!

Originaly posted by GisMo,
The valve was completly revamped...piston face blew completly broke off when the vavle was fired. It shot back so fast that it struck the cylinder and broke off..The new piston is MUCH better, MUCH easier to work with. I will post picture soon!

Author:  Spudtech [ Sat Jul 26, 2003 4:00 am ]
Post subject:  GREAT!

Originaly posted by spudsonfire,
Glad to hear it! Did you happen to mount a spring on the backside of the piston? That will help with some of that 'shock' when it's fired.


Author:  Spudtech [ Sat Jul 26, 2003 9:00 am ]
Post subject:  Going to make a new topic...info here

Originaly posted by GisMo,
I will make a new topci with pictures and whatnot...There is no spring in there..But, I backed the Piston with some heavy rubber to take some of the blow back..Also,I used different rubber to seal the piston on the opening..when I used one layer, it didnt seal, I tried 2 pieces its sealed better but leaked still, tried 3 pieces, fully sealed...I will make a new topic with pics...it looks like spudsonfire gun ..(thanks :) )

Page 2 of 2 All times are UTC - 6 hours
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/